Loading Evenimente

Descopera-te ca MAMA

 

Serie de 4 workshop-uri: Descoperă-te ca mamă!

La prima vedere, rolul de mamă poate părea simplu, instinctiv. Și, pe de o parte, așa este. Există însă și multe motive pentru care lucrurile pot să nu ne vină, poate, atât de ușor – de la transformările prin care trece corpul nostru la diverse dificultăți întâmpinate pe parcursul sarcinii, nașterii sau al perioadei de acomodare la noul ciclu de viață al familiei, de la lipsa de odihnă și a ajutorului la izolare, de la presiune socială la răni proprii mai vechi.

Cu fiecare nou pas al copilului tău vei descoperi și tu ce fel de părinte ești. În orice punct ai fi, însă, ai ocazia de a reflecta și de a decide cum vrei să fii. Îți propun să fii, în primul rând, o mamă conștientă de sine. Relația cu copilul tău este o relație vie, unică, care are nevoie de energie, de ajustări pe parcurs, de reflecție și de prezență. În al doilea rând, este important să fii o mamă informată, care poate să discearnă miturile de realitate.

„Descoperă-te ca mamă” este o serie de 4 workshop-uri pentru proaspetele mame (0-2 ani), menită să te aducă cu un pas mai aproape de mama care vrei să fii.

De ce să participi?

Este firesc ca rolul de mamă să vină la pachet, pe lângă lucrurile pozitive, cu mai mult sau mai puțină anxietate generată de această mare schimbare care implică multă responsabilitate, dar și multă presiune. Este firesc să îți pui întrebări, să vrei să faci lucrurile mai bine. Te poți simți prinsă în avalanșa de informații, între ceea ce îți spune instinctul și ceea ce îți spun ceilalți. Te poți simți singură sau dezorientată în alegerile pe care le faci. Poți simți că nu te mai regăsești sau că ai pierdut legătura cu partenerul de viață.

Acestă serie de workshop-uri, structurată în patru întâlniri, își propune să te susțină în acest demers de a descoperi ce ți se potrivește în noul rol, într-un mod informat și asumat. Pentru că nu există o rețetă pe care să o urmezi, pas cu pas. Atunci când vorbim de oameni și, mai ales, de creșterea oamenilor, există tot timpul o combinație unică de ingrediente. Fiind mai informată și înțelegându-te mai bine, îți va fi mai ușor să îți descoperi propria rețetă.

De aceea, te invit să reflectezi, în primul rând, la ce înseamnă pentru tine această schimbare și la impactul pe care l-a avut asupra ta. Apoi, te invit să îți înțelegi mai bine bebelușul, să găsești modalități de a comunica cu el. Să vezi cum poți construi o relație care să îi asigure un start bun în viață, o relație de încredere, de care să beneficieze tot timpul. Bineînțeles, și relația cu partenerul de viață s-a schimbat și, uneori, poate fi greu să mai găsești timp și energie pentru a dărui și a primi. Nu uita, însă, că primul care se va bucura de o familie fericită este copilul.

Workshop 1
„Bine ai venit!” – Așteptări versus realitate după apariția copilului
Cum te așteptai să fie copilul tău? Când l-ai văzut prima dată, era așa cum ți l-ai imaginat? Cum i-ai ales numele? Cum te așteptai să fii tu îl rolul de mamă? Dar partenerul tău în cel de tată? Multe mame sunt surprinse de diferențele mari dintre așteptări și realitate. Chiar și cele mai documentate proaspete mame sunt surprinse de modul în care ajung să trăiescă experiența și le vine greu să se regăsească. Este de mare ajutor să înțelegi care sunt schimbările firești de care trebuie să ții cont. O adaptare lină la noul ciclu de viață presupune, în primul rând, să fii informat și prezent.

Workshop 2
Limbajul bebelușului și copilului
Bebelușii au propriul limbaj. Nu știu cuvinte, dar știu să îți transmită ce au nevoie, încă din prima clipă. Te-ai întrebat adesea cum comunici cu copilul tău? Înțelege el ce îi spui? Cum ai putea să te comporți pentru ca el să te perceapă drept o persoană care îi oferă siguranță și apropiere? Cum poți interacționa cu el? Cum facem diferența dintre nevoi și dorințe? Cum înțelegem ce vrea să ne transmită? Cum reacționăm la plânsul lui? Dacă vrei să comunici mai bine cu copilul tău, află care e limbajul lui și cum îi poți răspunde, încă din prima clipă. În felul acesta, relația dintre voi se va îmbunătăți și vei depăși mai ușor dificultățile inerente care apar.

Workshop 3
Atașamentul, cel mai mare dar pe care i-l poți face copilului tău
Se spune că un atașament sigur îi va face pe copilul tău un adult cu mult mai multe resurse individuale și relaționale. Mi-a fost foame și mi-ai dat să mănînc, mi-a fost frică și m-ai liniștit, mi-a fost rău și m-ai calmat, spune copilul, atunci lumea este un loc bun, unde voi găsi soluții la problemele mele și oameni care să mă sprijine. Copilul cu un atașament securizant devenit adult vede lumea ca pe un loc sigur și primitor, este mai puțin anxios, are șanse mai mici să dezvolte boli psihice, șanse mai mari să facă față bine încercărilor inerente ale vieții, are o viață mai echilibrată și se simte mai valoros. Cum facem, însă, să creăm o relație securizantă cu copilul nostru? Ce trebuie să știm atunci când vorbim de atașament? E suficient, oare, să aplicăm un set de tehnici? Cum reparăm dacă am făcut lucrurile în alt fel decât ne-am planificat?

Workshop 4
Cuplul după apariția copilului
Când iubirea romantică se transformă în iubire casnică, regulile jocului se schimbă: „Efortul iubirii i-a vlăguit. Nu mai au nimic să-și dăruiască unul altuia. Copilul obosit dinăuntrul fiecăruia e mânios de cât de mult a fost neglijat și e făcut praf” (Allain de Botton). Ce se întâmplă, de fapt, în cuplu, după apariția copilului? Care sunt punctele cele mai sensibile ale relației de cuplu și ce ai putea să faci pentru a le depăși? Ce poți să faci pentru a obține din relația de cuplu ceea ce ai nevoie? Nu uita, o relație de cuplu funcțională, în care ambii parteneri se simt înțeleși și valorizați, reprezintă cel mai fertil sol pentru creșterea copilului. De aceea, e important să o îngrijești.

Roxana Grigorean-Ștefan, psiholog, psihoterapeut sistemic
În calitate de psihoterapeut sistemic, preocupat cu preponderență de dinamica relațiilor de familie de-a lungul generațiilor, dar și în calitate de mamă, mi-am dedicat o mare parte din timp pentru a înțelege cum pot construi mai bine relația cu propriul meu copil și ce pot să fac pentru a-i transmite cât mai puține dintre umbrele trecutului. Am descoperit că fiecare pas pe care îl facem împreună este important, că orice drum este presărat și cu greșeli, dar și că informația, educația și lucrul cu noi înșine poate schimba multe tipare nesănătoase. Am construit acest workshop gândindu-mă la pașii pe care i-am parcurs eu și la lucrurile care m-au ajutat pe mine să depășesc momentele grele cu care m-am confruntat. Mai multe despre mine: www.selftalks.ro

Inscrie-te in linkul de mai jos:
https://goo.gl/forms/2Mxc6cqvPEodTlPt2

Date organizatorice:

Frecvența: săptămânală
Zi: marti, ora 11.00 (20 Noiembrie, 27 Noiembrie, 4 Decembrie, 11 Decembrie)
Durata unei sesiuni de grup: 2 ore
Număr de participanți: maxim 10 persoane (mamele pot veni însoțite de bebeluși, mai ales dacă aceștia au sub un an)

Cost total 4 sedințe: 320 lei/ persoana
Cost sedinta :100 lei/persoana

20 noiembrie
marți @ 11:00 - 13:00

Details

Organizer

Ahimsa Yoga

Venue

Str Alexandru Donici

Nr 10 Sector 2
Bucuresti, Romania

No Comments

Give a Reply