Conceptul Yoga

Yoga incepe sa isi faca timid prezenta si in randul studiourilor din Romania printre practicile persoanelor preocupate de starea lor de bine si de sanatate. Nu avem acelasi numar de practicanti ca in America sau Asia dar lumea incepe sa fie din ce in ce mai deschisa catre aceasta practica.

De ce Yoga nu este acceptata in Romania la fel de usor ca in celelalte tari?

  • Oamenii au tendinta de a confunda practica yoga cu o practica religioasa. Yoga nu este o religie. Clasele de yoga nu sunt concepute pentru indoctrinare religioasa. Ele sunt construite in asa fel incat sa lucreze la relaxarea corpului si a mintii,la conectarea cu interiorul nostru, la starea de bine fizica si mentala a practicantului.
  • Anumite persoane nu practica yoga deoarece considera ca au nevoie de o anumita flexibilitate a corpului ca sa se apuce de aceasta practica. Yoga poate fi practicata de orice persoana indiferent de greutatea corporala, marimea corpului si forma acestuia. Yoga reprezinta dezvolatarea abilitatilor fizice ale coprului cum ar fi intinderea muschilor, flexibilitatea, echilibrul si rezistenta acestuia.
  • Unele persoane nu practica yoga considerand ca yoga nu este un adevarat antrenament de forta pentru ei. Yoga nu este un sport. Doar executarea asanelor nu reprezinta nimic. Atentia noastra nu trebuie sa fie doar la nivelul corpului, la nivelul fizic. Pe langa executarea propriu zisa a asanelor, yoga este constituita si din pranayama (respiratia corecta) si meditatie (linistirea mintii).

In practica Yoga nu exista competitie cu tine insati sau cu cei din jur. Aceasta este o practica interioara cu efecte asupra partilor fizice, psihice si spirituale. Flexibilitatea corpului se dobandeste in timp, iar executia asanelor la clasele de yoga nu trebuie sa fie perfecta. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il practici la clasa de yoga este compasiunea fata de tine insati si fata de corpul tau.